Oom Jaap en de zoon van Zorro!!

Sinds jaar en dag is oom Jaap lid van SC Groningen en toen hij op een dag teamleider werd van een KNSB-team, voor het merendeel bevolkt door zeer jeugdige schakers, heeft hij zich in zijn maandelijks rondschrijven als ‘oom Jaap ‘ geprofileerd, vandaar. Het bestuur van voornoemde vereniging verdacht oom Jaap echter van onhygiënische, wellicht pedofiele neigingen. Waar wel wat in zat overigens.

In de En Passant van januari 2001 heeft oom Jaap het over ene Renske Hania, een schatje van 17 lentes, dat door de zoon van Zorro verleid werd:

Op exd volgt Te3x en het schatje is gewoon een pion of erger kwijt.(Kwam Hoeksema met het tussenzetje Pb3!!! aanzetten) Edoch, het bestuur vond de notities meer dan verdacht en voordat er op ALV ook nog irritante vragen gesteld werden, week oom Jaap schielijk uit naar Z! Daar was de ALV een informeel gebeuren, na een monoloog van de voorzitter ging men over tot snelschaken. Oom Jaap verloor in de finale van de clubkampioen, een aarige introductie nietwaar, maar toch is oom nog onbekend bij zijn nieuwe schaakvrienden.
Wel, het is van belang te weten, dat oom een notoir drankorgel is, en het ultieme werk in deze is Under the Vulcano van Malcolm Lowry.

Het gaat over een ex-diplomaat, die zich in Mexico te pletter zuipt, mescal is zijn favoriete drankje, en oom Jaap, zichzelf dus als een super-alcoholist beschouwend, vond het tijd voor een kleine pelgrimmage naar Mexico om zich daar in een smoezelige cantina eveneens te pletter te zuipen. Reisbureautje, vliegtuig met een schitterende langbenige stewardess, die oom na aankomst in Mexico-city niet weer heeft gezien, reden te meer om zo snel mogelijk een cantina in een van de erbarmelijk buitenwijken op te zoeken om daar, geheel in stijl, het verdriet te verdinken.

De tequila’s en wat dies meer zij kwamen in grote getale voorij en aangezien oom low-budget op reis was, werd de roes in een hotel, dat die naam nauwelijks mocht dtragen, uitgeslapen. Al snel was oom Jaap in de cantina stamgast, verleidelijke senorita’s waren in geen velden of wegen te bekennen, tequila des te meer.
Door al dat gezuip naderde het delirium tremens met rasse schreden, net als het einde van de hoeveelheid peso’s en toen gebeurde het onwaarschijnlijke. Nu moet u weten, dat oom Jaap jaren terug nog verslaafd was aan de gokkast

en soms gebeurde het dat, als je laatste muntje in de kast verdween, dat verdomde ding opeens begon te rammelen. Meeestal niet, dan was het gewoon kwijt, maar verdomd, daar in het verre Mexico, stapte een oogverblindende senorita, piekfijn in de kleren, het geld droop er vanaf, naar binnen en dat schatje stapt recht op oom Jaap af en of hij maar even in haar Range Rover wilde stappen. Net zo onwaarschijnlijk als het laatste muntje, dat de jackpot oplevert, oom jaap geloofde het gewoon niet en liep alweer naar de bar om bijkans met zijn laatste peso nog een tequila te laten aanrukken, werd echter tegen gehouden door de senorita, die al haar tanden bloot lachte en gebiedend zei:´get in mister!

Oom Jaap moet toch ver heen zijn geweest, hiet laat zijn geheugen hem in de steek, maar de volgende dag werd hij wakker in en enorm bed en ontwaarde een in het zwart geklede Mexicaan met een zwart snorretje, Zorro himself. Hij heette wel Don Diego-ach, hij was slechts een nazaat van zijn beroemde voorvader-welkom op zijn nederige hacienda.

Uw roem is u vooruitgesneld, oom Jaap, of zoonlief, de zoon van Zorro, de edele beginselen van het schaakspel wilde bijbrengen.

Zoonlief bleek een pientere knaap met een voorliefde voor 1 d4 openingen, en ach is de ben-Oni niet de son of sorrow, oftewel de zoon van Zorro. Dat leek oom Jaap wel passend.
Ja, zei oom Jaap nog op Dg4x volgt natuurlijk pf2+ en op Tf2 Te1 mat.. Ach ja, dat had ik ook wel gezien, ja oom Jaap, ik zal er nog even goed naar kijken, alles in het Engels natuurlijk, want Spaans laat ik liever aan Hans Serier over. Maar goed, dat ik nu bij Z! speel; is een getrouwde senorita nu een senora?

Ach, wat maakthet ook uit, zeg maar de senorita zette mij een paar dagen later met haar range Rover op het vliegveld af, met eeen flesje tequila voor onderweg. Wat wil je nog meer?!

4 reacties

  1. Foei Jaap als je dan Spaanse woorden gebruikt, wees dan zo correct om de tilde toe te voegen daar waar ie hoort: señora en señorita.

    1. Foei Meeuwy, mogen Wij, Jacques Jambon, par la grace de Dieu le roi de la Limerick U erop attent maken, dat Wij door een onbenul als U uitsluitend als Votre Majestee aangesproken dienen te worden!!!!!!

  2. Ome Jaap snoept kennelijk dagelijks van de speciale champignons die bij hem in de keuken groeien, want het is het net als Sa Majesté Empereur Smith (lees het 45e album van Lucky Luke) een beetje in het bolletje geslagen nog even en je denkt ook nog dat je Napoleon bent.

    1. Nu Meewy denkt, dat ie Sigmund Freud is wil ie vast snel naar Dennenoord, als patient, dat spreekt, en laat ik me aldaar als Napoleon Bonaparta lekker verwennen door Willemijntje, de heerlijke vriendin van Groentje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *