Jaques jambon et la femme fatale

Oude mannen als mijzelve hebben veel last van nostalgie, die goeie ouwe tijd, weet je nog wel oudje, toen we nog jong en mooi waren en bijkans alle verblindend mooie vrouwen nog aan onze voeten lagen. Waar of niet waar, dat kan toch niemand meer controleren. Anyway, in die tijd, een jaar of dertig geleden, werden er in schakerskringen heftige discussies gevoerd over wel of geen seks voor aanvang van de partij. Moest de sexuele energie niet op het bord gesublimeerd worden? Zag je overigens wel eens zo’n duffe schaker met een vrouw, waar hadden die konijnen het eigenlijk over?

Indertijd speelde monsieur Jambon nog KNSB en dan maar hopen dat op de zaterdagmiddag Ellis Vogel tegenover je kwam zitten. Die Ellis was destijds een roodharige krullebol met enorme borsten, die naar verluidt het zicht op de stelling letterlijk ontnamen, als zij in gepeins voorover gebogen zat. Dat genoegen heb ik natuurlijk nooit mogen smaken, altijd aan een ander bord of tegen Groningen II als ik in III zat of andersom. Ja, een schaakster met de vormen van Pamela Anderson, niet de vrouw van Ulfje, kom daar nog maar eens om tegenwoordig, iele Chineesjes, die ook als je wel oppast Babi-pangang van je maken. Nee, lieve vrienden, echt vrolijk wordt Jaques daar niet van.

Die moderne tijd dan, maar dan is er altijd nog de Benzine bar, waar het net is of de tijd heeft stilgestaan. De dames, die er komen zijn inmiddels wel vaak wat op leeftijd en zo ging eens een oude dame, zoals zij zichzelf kwalificeerde, vlot in mijn armen de dansvloer op, om in een onbewaakt ogenblik in één van die pikzwarte negers te gaan hangen, die aldaar wat ouwe wijven komen oppikken. We blijven het proberen natuurlijk en nu had ik voor mezelf allang bepaald dat ik het daar in die Benzinebar van dames moet hebben uit een ver verleden. En ziedaar, het wonder geschiedde.

Valt een ander schatje mij spontaan om de hals, ja ze kende mij nog uit de tijd (±1980) dat ik het blowerscafé Spinello (Italiaans voor joint) onveilig maakte en zij daar volgens eigen zeggen achter de bar stond. Even later wervelde ik opnieuw als een gepensioneerde balletdanser met die bardame op de klanken van Aretha Franklin over de dansvloer. Wat ging die bardame daar in mij hangen, echt niet te geloven, en dat ik mijn hand onder haar T-shirtje liet glijden, geen enkel bezwaar. Een biertje lust ze ook wel en ik haar inmiddels ook wel, maar tegen die tijd moest ze er toch weer echt vandoor. Een nieuwe variant, dacht ik stoïcijns, maar het meest opmerkelijke was overigens dat ik haar aanvankelijk had verward met een plaatselijke schaakgroupie, die het hart van diverse internationale meesters doet smelten. Hoe kom ik erop vraag ik mijzelf, hé ouwe, je begint echt behoorlijk warrig te worden. Weet je het nu nog niet, jij bereikt nooit iets bij de dames, ga maar een potje schaken bij dat clubje waar je als gastlid acteert, dat de maten van Z! je geknoei niet langer kunnen aanzien spreekt voor zich. Daar moest enig terrein worden goedgemaakt, tegen ene “Foxy Fashion” had ik pardoes mijn dame ingeleverd. Was ik ff blij dat ik tegen die groupie werd ingedeeld. Ik keek haar nog eens aan, is dat nu die “Femme Fatale” waar al die meesters als een blok voor vallen. Moeten die sukkels ook weten, ik zet dat juffie er in vlot tempo even strak af, kan ik ook nog goede sier maken bij de heren. Hé boys, dat jullie zo’n dom wicht nou interessant vinden, ze ziet er niet uit en schaken kan ze ook al niet. We doen gewoon een handdoek over haar hoofd zeiden we vroeger altijd, maar ja jongens, toen probeerden jullie de pampers nog droog te houden. Laat ik dat partijtje maar even zien:

La Femme Fatale (blanc) – Jaques Jambon (noir)

1.e4 c5 2. d3? (2.d3? Qu`est-ce que c`est que ca? Ce n’est pas une idée de Serge Serieux, ca!

Serge, il a une idée de lui même sûr cette subject

“La Siciliane fermée” sûrement l`influence de Jean Michelle ou Yves le Pecheur, c`est vraiment incroyable.) 2….Pc6 3.f4 e6 4.Pf3 Pge7 5.g3 d5 6.Lg2 b5 7.0-0 Db6 8.Pd2 La6 9.f5 dex 10.fex exf 11. exf+

A ce moment-la je pensai: bof cette mignonne est devenue folle, je crois qu`il ya un cheval dans l`écurie. Je fais simplement Kxf7 tandis que Fritz indique Kd7 ou Kd8. Jaques ne se rendait pas non plus compte de que cette petite dame cût des liaisons dangereuses avec des messieurs de 2445 ou bien 2474 , par consequent mater le roi d`un vieux fou, il ne faut pas être une grande sorcière pour ca !

…. Kf7x 12.Df3 Ke8 13.Pe4 Pd8 14.Dh5 Pg6 15.Pc3 c4 16.Kh1 Lb7 17.Te1+ Le7

Hier moet wit natuurlijk Pd5! spelen.
Na Lxd5 Lxd5 Tc8 dxc4 dxc4 Ld3 Da6 Ld4 staat wit er zeer riant voor….
Monsieur Chien Errant n’a pas vu Cavalier á d5…

A ce moment Jean Michelle et monsieur Chien Errant regardaient la position, Txe7 exclamaientils en choeur, Jambon c`es completement fini. Voci ce qui suivait :

18 Le4?! Pf7 19.Dxb5+ Dxb5 20.Pb5 Lxe4 21.Txe4 Kd7 22.dxc Lf6? 23.Le3 a6? 24.Td1 Kc6?? 25.Te6 Kb7??? 26.Td7 Kc8 27.Tc7+ Kd8 

Et maintenant dit Gilbert Becaud 28 Lb6 et pas un “moulin rouge” mais un Zwickmühle . Supercool (Vachement bien) (chouette) ma petite fille, seulement pour toi je chanterai mon plus grand succes encore une fois.

Begrijpt u het nog lieve lezer, nou ik wel. Door de ene afzichtelijke koningszet na de andere te produceren, was Jambon aan de genade van de goden overgeleverd. In dit geval aan de godin tegenover hem, maar ze zag het niet. Nam een paard op f7 mee of zoiets en nam vervolgens het zekere voor het onzekere door remise door zetherhaling af te dwingen. Ach ja veel zijn ze niet waard die dames.

Wat dacht u van het bovenstaande diagram uit de partij Cako – Hoeksema. O ja voor ik het vergeet: mannen ook niet, want ook de heer Cako weigerde het genereuze geschenk te aanvaarden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.