Short story of Anton & Short

De schaakbobo’s zijn unaniem van mening, dat een top-GM strak in het pak achter het bord dient te verschijnen. En absoluut niet in een korte broek. Maar wie had de opmerkelijke première in deze? De huidige FIDE vice-president Nigel Short!

undefined

In 1987 vond in Subotica, Joegoslavië een interzone toernooi plaats. Met naast de toen pas 22-jarige Nigel de oud-wereldkampioenen Mikhal Tal en Vassily Smyslov. De Hongaar Guyla Sax werd eerste op Sonnema Beerenburger-punten, maar zowel Nigel als Jonathan Speelman eindigden ook op 10,5 punt en plaatsten zich ook voor de kandidatenmatches. De Hongaar Zoltan Ribli deed ook zich van spreken. Mede omdat het daar in Subotica in juli snikheet en plakkerig was, verscheen Short in shorts. Ribli deelde hoofdarbiter Milos Petronic mede, dat hij weigert tegen Short te spelen in een dergelijke outfit, maar werd uiteindelijk in een Najdorfje toch opgeveegd. Ook weigerde Ribli een tiebreak tegen Tal om een reserveplaats. De vriendelijke Milos loste een en ander soepeltjes op, hoe anders zou het gaan bij de FIDE Worldcup in Tiblisi 2017.

undefined

De Canadese GM Anton Kovyalev won in de tweede ronde van Vishy Anand (zie diagram).

undefined

Als ik naar de pion op b7 kijk moet ik altijd aan dat liedje van Chuck Berry denken: ‘No particular place to go’. Nee, die pion wordt nooit een Little Queenie! Maar het zal daar wel snikheet geweest zijn, beide heren zitten er zeer zomers bij, Anton zelfs in korte broek. In de derde ronde stond voor Anton Maxim Rohdstein op het programma en hij verscheen opnieuw in korte broek. Pas toen verzocht hoofdarbiter Mr. Delega de Canadees om wat anders aan te trekken, die korte broek was hem eerder blijkbaar niet opgevallen.

undefined

Toen dat geen effect had greep Zurab Asmajparashvilli in zijn kwaliteit als organisator en voorzitter van de commissie van beroep in, en zegt: ‘Je loopt er bij als een zigeuner.’ Zat Zurab met de Griek Makrapoulos tijdens de ’toiletgate-match’ tussen Vladimir Kramnik en Veselin Topalov ook niet in de commissie van beroep? Jazeker, ergens ver weg in een hotel voerde Zurab volgens commentator Nigel Short helemaal niets meer uit dan het honorarium en de onkostenvergoeding incasseren. Daar in Tiblisi deed Zurab in ieder geval iets. Maar om tien minuten voor de partij een speler op deze manier uit zijn concentratie te halen? Zou wellicht hebben meegespeeld dat Anton inmiddels wereldkampioen Magnus Carlsen in het vizier had gekregen? Dat kan natuurlijk niet, de wereldkampioen met een haveloze dakloze confronteren. Maar Levon Aronian, de latere winnaar ($120.000), werd gespot in T-shirt en jeans. Maar ja, dat is een grote speler en die wordt dan ongemoeid gelaten. Geheel ontdaan verliet Anton dus het toernooi.

undefined

Even noteren wat commentator Ivan Sokokov – had in de commentaarruimte gezelschap van WGM Keti Tsatsalashvili, tegenwoordig de geijkte formule – in deze te melden had: ‘Ik ben altijd een groot voorstander van de kledingvoorschriften geweest. Als je erbij loopt als een straatmuzikant, kan je niet meer dan een fooi verwachten. Als je bijvoorbeeld acht of negen dagen schaakt en je kan $15.000 verdienen, dien je daarop gekleed te zijn.’ Nu ken ik nog wel een straatmuzikant die ook graag in shorts optreedt.

undefined

Laat Eric Clapton -geschat vermogen $20.000.000- acht of negen dagen spelen, dan beschouwt Eric $15.000 als een zeer schamele fooi. Daar ritst hij zijn gitaarhoes nog niet eens voor open.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *